8 едноставни тестови за да си го проверите здравјето

Погледнете го денешното видео и дознајте во каква состојба ви се срцето и белите дробови, мозокот, нивото на хормоните, нервите, шеќерот во крвта, артериите, слухот...

Колку често правите редовни здравствени контроли? Можеби еднаш или два пати годишно?! Но што ако ви кажеме дека постојат многу брзи, лесни и прецизни тестови кои можете да си ги направите и самите, и тоа дома. На пример, како можете да откриете дали сте анемични? Анемијата е состојба кога крвта нема доволно црвени крвни зрнца (хемоглобин) во неа. Еве што треба да направите – застанете пред огледало и повлечете го надолу долниот дел од окото (очниот капак). Ткивото треба да биде светлорозово. Ако бојата е светла, па дури и жолтеникава, можеби сте анемични.

Погледнете го денешното видео и дознајте во каква состојба ви се срцето и белите дробови, мозокот, нивото на хормоните, нервите, шеќерот во крвта, артериите, слухот…