9 видови храна кои го уништуваат здравјето и телото

Во продолжение следува листата на 9 намирниџи кои можат да го загрозат, инфицираат и отрујат вашето тело/организам, но без паника видеото содржи и корисни совети како да ги спречите оштетувањата и да уживате во сите вкусни намирници

Како да се одбегне труењето со храна?! Кога бираме здрава храна на пазарите и во продавниците сите се трудиме да купиме нешто здраво и корисно за нас и нашето семејство. Но истражувањата покажуваат дека одредени популарни здрави намирници можат да бидат и мошне опасни, а во најцрно сценарио дури и фатални. Еве ја листата од 9 намирници кои можат да го оштетат, затрујат, па и инфицираат телото.

На пример дали знаете зошто марулата може да биде опасна? Истражувачите од Center for Science in the Public Interest (CSPI) спровеле 12-годишно истражување за тоа која намирница е водечка кога е во прашање труењето со храна. На првото место се нашла токму марулата, а како причина за труењето е наведена бактеријата ешерихија коли, која ги напаѓа и луѓето и животните. Или можеби дали знаете зошто треба да бидете исклучително внимателни со јајцата?! Токму јајцата се на второто место опасни намирници. Овде главен виновник е салмонелата, која може да биде екстремно опасна особено за децата, повозрасните и луѓето со ослабен имунитет. Дали и колку и сирењето може да биде опасно за здравјето, а што е со месото…?! Впрочем, погледнето го видеото и откријте кои други намирници во себе можат да кријат опасност.