Алармантни знаци кои откриваат дека имате вишок естроген

Се чувствувате изморено, не сте расположени и имате проблем со спиењето?! Можеби е крајно време да проверите дали е се во ред со вас...

Естрогените хормони се сметаат за женски полови хормони и се лачат од фоликулите од овариумите. Овие хормони се одговорни за појавата на женските полови карактеристики. Активноста на естрогените хормони е изразена за време на пубертетот, кога отпочнува првиот месечен циклус на овариумите. Со намалување на лачењето на естрогените, најчесто меѓу 45-тата и 50-сеттата година од животот, настанува период на менопауза.


Знаците на предупредување, кои укажуваат дека имате вишок од овој хормон во телото се:

  • губиток на коса
  • дисфункција на штитната жлезда
  • успорен метаболизам
  • потешкотии со спиењето
  • умор
  • главоболки
  • намалена сексуална желба
  • студени стапала и дланки
  • подуеност
  • нередовен менструален циклус

Естрогенот е еден од оние хормони на кои не помислувате се додека нешто не појде по надолна линија, со оглед на тоа дека може да се одрази поприлично непријатно по вашиот организам, добро е да знаете што може да очекувате. Затоа погледнете го денешното видео: