Бебињата подригнуваат после подој, која техника е најдобра?!

После цицањето мошне е важно бебето да подригне затоа што на тој начин се ослободува воздухот што го голтнало додека цицало.

Прашањето е како најлесно и најбрзо да „му помогнете“ на вашето малечко. Постојат две техникида подригне додека го држите исправено, односно преку рамото и додека го држите во скутот, односно преку коленото.

Со подригнувањето бебињата ослободуваат гасови, односно воздухот кој го голтнале за време на цицањето; потоа се чувствуваат подобро и така го стимулирате бебето. Што се однесува до тоа дали овие две техники се спроведуваат во седечка или исправена состојба еве што велат експертите – доколку го ставите бебето преку рамото можете и да стоите и да седите; можете да менувате или да ја практикувате онаа положба која ви одговара. И да, ставете пелена на рамото! Ако го ставате преку коленото, тогаш треба да седите.

Бебињата кои цицаат помалку подригнуваат од оние кои се хранат со шишенце! И не е грешка ако бебето не подригне секогаш!