дома Интервјуа

Интервјуа

Интервју со доц. д-р Татјана Чепреганова-Чанговска: Кај епилепсијата клетките на мозочната кора стануваат понадразливи...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk “Причините за појава на епилепсијата може да бидат различни, од вродени пореметувања на развојот, различни инфекции на ЦНС, болести на крвните садови, тумори на мозокот, разни дегенеративни пореметувања на мозокот, метаболни пореметувања...

Интервју со проф. д-р Сашко Јовев: Државната кардиохирургија е успешна приказна оти ја градевме...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk Првата државна Кардиохирургија во земјава, постои веќе пет години и освен со импресивна бројка на изведени кардиохируршки и васкуларни интервенции направени од страна на домицилен тим, може да се пофали дека најдоцна...

Интервју со проф. Тахир Махмуд: Како земја мора континуирано да размислуваме за подобрување на...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk Од минатата година, во земјава е започнат процесот за акредитација на породилиштата, кој преку Агенцијата за квалитет и акредитација на здравствените установи прави финализација на болнички стандарди за гинекологија и акушерство на терцијално...

Интервју со д-р сци. Александар Сајковски: Морбилите се ризик за спонтан абортус или смрт...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk “Имунизацијата со живата вакцина како што е и впрочем вакцината МПР е најчесто контраиндицирана во тек на бременоста, што значи не се дава кај бремените жени“, објаснува д-р сци. Александар Сајковски, специјалист...

Интервју со д-р Никола Бакрачески: Отворањето на новата зграда на кардиолошкиот завод во Охрид...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk “Кардиологијата посебно интервентната кардиологија, е особено силна гранка во македонското здравство, која нескромно е ако кажам, е предводник на сите оние дејности за кои имам почит и респект во медицината, меѓутоа, се...

Интервју со д-р Лидија Черепналковска: Ендометријалниот полип не е опасна промена од која жените...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk Ендометријалниот полип е честа состојба кај жените, на чие појавување влијаат неколку фактори. Станува збор, како што нагласува д-р Лидија Черепналковска, гинеколог-акушер за состојба која во никој случај не треба да ја...

Интервју со доц. д-р Твртко Худолин: Трансплантацијата на бубрег би била идеална кога болниот...

Пишува: Александра Стојановска saska@panacea.mk Клиниката за урологија при Клиничкиот центар Загреб – Ребро е најголем центар за трансплантација на бубрези во Хрватска, каде годишно се изведуваат и над 100 пресадувања. Со дополнителните 150 кои се прават...

Интервју со д-р Беким Исмаили: Единствено промени во надлежностите на матичните лекари ќе ги...

Пишува: Александра Стојановска saska@panacea.mk Сите матични лекари во земјава до 2020 година ќе мора да станат специјалисти по семејна медицина. Трансформацијата на лекарите од примарното здравство почна пред осум години, но до денес, две години пред...

Интервју со проф. Емил Паскалев: Болеста на Фабри е ретко заболување кое е присутно...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk Во Европа, под ретки болести се подразбира состојба или заболување кое се појавува кај помалку од едно на 2000 лица. Во Европа околу 30 милиони пациенти страдаат од некои од веќе откриените...

Интервју со м-р д-р Наташа Теовска Митревска: Третманот на атопичниот дерматитис значи елиминирање на...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk Атопискиот дерматитис е болест за која причините за нејзино појавување не се целосно познати, но во основа се поврзуваат со задоцнетиот развој на имунолошкиот систем, вели м-р д-р Наташа Теовска Митревска, дерматовенеролог....

НАЈНОВИ ВЕСТИ