ЈОГА ЗА ОЧИ – популарна метода која ги брише последиците на заморот и го штити видот

Очите се камера на телото со помош на која ги гледаме работите и ги складираме во меморијата, но како и сите уреди кои ги користиме, и органите можат премногу да се користат и бараат одмор за да функционираат правилно.

Една студија покажала дека просечен работник поминува 1.700 часа во годината пред компјутер, а ако се додадат и часовите пред мобилен телефон и таблет, бројата само расте. Претераното гледање во екран е поврзано со одредени проблеми, како сувост на окото, главоболка и несоница.

Со оглед дека никој од нас не може да се откаже од работата на компјутер или мобилен, во помош стига јогата!

Јогата за очи денес, токму поради овој проблем, стана исклучително популарна. Како и традиционалната јога, вежбите кои ви ги презентираме користат за да се поттикне флекисбилност на окот и да се зајакне фокусот, и да му се дозволи на окото да одмори.

Вежбите се едноставни и може да се прават било каде и било кога.

ЈОГА ВЕЖБИ ЗА ЗДРАВЈЕ НА ОЧИТЕ

  • Вежба од 20 секунди

Побарајте објект кој може да го гледате без трепкање 20 секунди. Ставете го палецот под предметот и префрлете го фокусот од објектот на врвот на палецот.

  • Вежба за влажност на окото

Во оваа вежба само морате брзо да гледате во повеќе насоки неколку секунди. Оваа вежба ја зголемува влажноста на окото.

  • Повторувачко трепкање

Неколку пати трепнете и затворете ги очите на 20 секунди. Со затворени очи обидете се да гледате во под, лево, десно, нагоре и сето тоа повторете го неколку пати.

  • Топли дланки

Загрејте ги дланките и допрете ги на затворени очи, додека не почувствувате дека тие ја впиваат топлината, Тоа ќе ги опушти.