Како да го заштитите вашето малечко од СИДС (Синдром на ненадејна смрт)

Постојат неколку начини за да се превенира СИДС и мошне е важно да се следат следниве чекори

Под број еден, односно круцијално да се превенира СИДС – е секогаш бебето да го ставате да спие легнато на грб! Во близина, односно во креветчето или колепката не би требало да има предмети (ќебенца, играчки…) кои би можеле да бидат екстремно опасни и да го прекријат лицето на вашето малечко. Проверувајте го вашето малечко редовно и бидете сигурно дека воздухот во неговата соба циркулира. Исто така, водете сметка да биде заштитено од чадот од цигари, затоа што токму тој е еден од водечките индикатори за СИДС.