Косата зборува – еве што открива за вашето здравје

Колку е здрава вашата коса? Само еден поглед на неа може да открие многу за вас. Не само што ќе ги открие вашите години, пол и тежина, исто така, ќе открие многу и за вашето здравје и навики, и оние добрите и оние лошите

Според студијата на доктор Амад Горбани, косата може да открива недостаток на селен, сулфур и фосфор во организмот. Погледнете ги непцата и забите, и тие ќе покажат ако ова е проблем. Во случај да забележите некакви знаци, не чекајте – побарајте лекарска помош!

Доктор Џејмс Ц. Марота, водечки специјалист за коса од Њујорк, пак, вели дека губењето на околу 100 влакна дневно е апсолутно нормално. Како да го проверите ова? Најлесниот начин е да поминете со раката низ косата, ако меѓу прстите имате до 2 влакна тогаш се е во ред. Проблем не е и ако забележите од 3 до 5 влакна. Но ако има повеќе, тогаш тоа не е добар знак.  

Погледнете го видеото и откријте што уште може да открие вашата коса: