Октоподот е богат со витамини и минерали. Исто така, има малку маснотии, што го прави одличен извор на целосни протеини за луѓето кои се обидуваат да ја контролираат својата тежина. Сепак, ова може да зависи од тоа како се подготвува. Пржењето или готвењето октопод на путер или масло може да додадат дополнителна содржина на масти и калории во вашиот оброк.
Октоподот е неверојатно хранлив извор на протеини. Морската храна е ниска со калории и масти, но сепак е полна со витамини Б6 и Б12, селен, бакар, железо, цинк и многу повеќе.
Лигњите, како и октоподот, се опција за морска храна која нуди добра доза на омега-3 масни киселини. Овие здрави масти се неопходни за нашето тело и имаат бројни придобивки. Омега-3 се познати по своите антиинфламаторни својства, кои можат да помогнат да се намали ризикот од хронични болести како што се срцеви заболувања и артритис.
Фосфорот и калциумот се важни за здрави коски и заби; Калиумот помага во одржување на нормалниот крвен притисок и може да го намали ризикот од повторливи камења во бубрезите и губење на коскената маса за време на стареењето.
ОКТОПОД САЛАТА
за две особи
- 300 грама варен компир
- 300 грама варен октопод
- 100 грама кикиритки несолени
- 100 грама кисели краставички
- 100 грама млад спанаќ
- 100 грама млад кромид
- 2 варени јајца
- неколку капари
- сок од еден лимон
- 1/2 свеж магдонос
- ладно цедено маслиново масло
- морска сол
- црн бибер
- капар
Сите продукти се мешаат во голема бола со нежни движења за да не се растури компирот кој мора да биде добро оладен.Се додаваат маслото, лимонот и зачините.Се служи за ручек или вечера.Му овозможува на организмот ситост и енергија, и органите за варење нема да имаат подуеност или гасови.
Copyright Panacea.mk