дома Uncategorized страница 2

Uncategorized

Дермабразија или хируршко  стругање на кожата

Дермабразија, или хируршко  стругање на кожата, е процедура каде дерматолог или пластичен хирург користи специјализиран инструмент за да ја „испесокира“ кожата. Оваа абразивна или рамна акција ја подобрува контурата на кожата бидејќи ги струга...

Биометеорологија-како времето влијае врз вашето здравје

Дали ве болат зглобовите кога доаѓа дожд? Што Ви се случува деновиве?! Се чувствувате како удрени од автомобил?! Имате болки на промената на барометрискиот притисок - иако вашите зглобови не се единствениот дел од...

ШИЗОФРЕНИЈА-дали болните се опасни по околината

Лице кое има шизофренија вообичено доживува промени во однесувањето и сфаќањето, како и растроено размислување кое може да го искровоколчи неговото чувство за реалност. Ова е познато како психоза. Шизофренијата е ментална болест, која се поврзува со јавна осуда и погрешни информации....

Катаракта-или народски перде на очите-дијагноза, третман, операција

Катаракта или сива катаракта е заматена област во леќата на окото што доведува до намалување на квалитетот на видот. Природната леќа на окото е проѕирниот дел од окото кој помага да се фокусира светлината...

Скинат менискус-најчеста повреда на коленото

Искинатиот менискус е една од најчестите повреди на коленото. Секоја активност што предизвикува силно да го вртите или ротирате коленото, особено кога ја ставате целата тежина врз него, може да доведе до скинат менискус. Секое...

Болка во нозете-откријте што е причината?!

Болката во нозете е чест проблем и може да варира од благи и досадни до тешки и исцрпувачки. Во тешки форми, тоа може да влијае на вашата способност за одење или стоење. Постојат многу можни...

Смеењето е силен лек-предизвикува емоционални промени и ја намалува болката

Вистина е: смеењето е силен лек. Ги зближува луѓето на начини кои предизвикуваат здрави физички и емоционални промени во телото. Смеењето го зајакнува вашиот имунолошки систем, го зајакнува расположението, ја намалува болката и ве...

Што е семаглутид?! Генеричко име за светската сензација за губење тежина.Дали е безбеден?

Семаглутид е антидијабетичен лек кој се користи за третман на дијабетес тип 2 и лек против дебелина што се користи за долгорочно управување со тежината. Семаглутид е агонист на рецепторот на GLP-1, што значи дека...

НЕЈЗИНОТО ВЕЛИЧЕСТВО САЛАТАТА-кралица на диетите и здравјето

Со брзото пристигнување на топлото летно време, свежата салата може да биде основа за лесен и освежителен оброк. Салатите лесно се прават дома и се нарачуваат во ресторан кога се вечера надвор. И, со...

Ѓумбирот е успешен против десетици болести

Ѓумбирот е долго користен и сакан зачин кој со векови се конзумира како храна и како лековит зачин за добро здравје и здравствени заболувања. Ѓумбирот има долга листа на прекрасни здравствени придобивки кои се...

НАЈНОВИ ВЕСТИ