дома Uncategorized страница 3

Uncategorized

КОЖНИ БОЛЕСТИ-здравствен проблем кој се повеќе зема замав

Кожните заболувања се состојби кои влијаат на вашата кожа. Овие болести може да предизвикаат осип, воспаление, чешање или други промени на кожата. Некои кожни заболувања може да се генетски, додека факторите на животниот стил...

Доење-мајчиното млеко како храна и лек

Доењето е кога го храните вашето бебе мајчино млеко, обично директно од вашите гради. Тоа се нарекува и нега. Донесувањето одлука за доење е лична работа. Тоа е, исто така, она што веројатно ќе...

КОКАИН-дрога која го уништува здравјето и доведува до смрт

Кокаинот е дрога со голема зависност, направена од листовите на јужноамериканската грмушка кока. Тоа е стимуланс на централниот нервен систем кој предизвикува ослободување на високи нивоа на допамин. Допаминот е хемикалија на мозокот поврзана...

Што може да ни каже невронауката за умот на серискиот убиец?

Сериските убијци - луѓе кои  убиваат други - предизвикуваат одбивност, но и одредена доза на фасцинација кај пошироката јавност. Но, што може да ни каже модерната психологија и невронаука за тоа што може да...

Глобални денови за подигање на свеста за јавното здравје

Глобалните денови за подигање на свеста за јавното здравје помагаат да се подигне важноста на здравиот начин на живот и благосостојбата кај општата популација. Секоја година, многу организации и заедници активно учествуваат во промовирање...

КРИОТЕРАПИЈА-метода за уништување на абнормалното ткиво

Криотерапијата е третман каде што вашиот давател на здравствена заштита применува екстремен студ за да го замрзне и уништи абнормалното ткиво. За да го создадете овој тежок студ, вашиот  доктор ќе користи супстанција како...

Крвави очи-присуство на можни здравствени проблеми

Може да добиете крвави очи поради неколку различни здравствени проблеми. Иако некои симптоми на црвенило на очите не се сериозни, тоа може да укаже на посериозен проблем кој бара медицинска нега. Додека некои од овие...

Хипократова заклетва-на што се обврзува секој лекар

Хипократова заклетва, етички кодекс кој му се припишува на античкиот грчки лекар Хипократ, усвоен како водич за однесување од страна на медицинската професија низ вековите и сè уште се користи во церемониите за дипломирање...

Дали детергентите за миење садови имаат негативен ефект врз имунолошкиот систем

Член на Турската национална асоцијација за алергија и клиничка имунологија. Озге Атај предупреди дека многу болести се поврзани со штетни хемикалии кои навлегуваат преку мали пукнатини во цревата и дека тие го насочуваат вниманието...

ВОДИЧ ЗА ПАЦИЕНТИ ЗА ТОЛКУВАЊЕ НА ТУМОР МАРКЕРИ

Тумор маркери се супстанции кои се наоѓаат во крвта. Нивоата на туморските маркери може да бидат повисоки кога има рак во телото. Тие не се многу „специфични“, што значи дека здравствените проблеми кои не се...

НАЈНОВИ ВЕСТИ