Вака изгледа ангиопластиката – едноставен зафат кој го подобрува протокот на крв

Докторот ја проширува артеријата на тој начин што става специјален балон...

Ангиопластика е едноставна операција која го подобрува протокот на крв до срцето со проширување на артериите. Може да се направи со локална анестезија. Во болница се останува само кусо време.

Докторот ја проширува артеријата на тој начин што става специјален балон во затнатата артерија. Кога тој ќе стигне во артеријата, докторот механички ќе го надуе пред да го отстрани. Тоа ја проширува артеријата. Потоа докторот става метална мрежа (наречена „стент“) во проширената артерија, ова цевче останува во неа за да ја држи отворена.