Вака изгледа подврзувањето на желудникот – хит зафат против вишок килограми

Помага при губењето на телесната тежина кај пациентите, но значително влијае и на продолжување на животниот век.

Овој хируршкиот зафат познат и како подврзување на желудникот воедно се смета и за втор радикален зафат чија цел е да се намали телесната тежина. Не само што помага при губењето на телесната тежина кај пациентите, туку и значително влијае на продолжување на животниот век.

Инаку, се изведува кај лица чиј БМИ е над 40, односно кај луѓе кои имаат повеќе од 45 кг над идеалната телесна тежина. Историјата на дебелина, односно вишок килограми треба да е подолга од пет години, а возраста меѓу 18 и 55 години. Обично не се препорачува кај нетретирани ендокрини заболувања како што е хипотиреидозата; воспалителни болести на гастроинтестиналниот тракт, како чир, езофагитис и Кронова болест. Зависност од алкохол и дрога, но и алергии на материите кои ги содржи прстенот што се користи во постапката. Исто така, овој зафат не се изведува и кај луѓе кои покажуваат знаци на емотивна нестабилност. Погледнете како изгледа самата постапка: