Вака изгледа зафатот за решавање на девијацијата на септумот

Речиси 80 отсто од населението има закривен носен септум, а заобленоста може да биде и незначителна, но и да го отежнува дишењето.

Според статистиката, речиси 80 отсто од населението има закривен носен септум, а заобленоста може да биде и незначителна, но и да го отежнува дишењето. Во вториот случај е потребна корекција, која не само што ќе придонесе за изгледот, туку и ќе придонесе за нормална функција. Причини за закривување на носната преграда има многу: наследност, вродена патологија, траума, присуство на полипи или тумор во носната празнина, непропорционален раст на `рскавицата и коскеното ткиво… Она што треба да се знае пред зафатот е дека ’рскавичното ткиво на носот расте до некаде 21-та година од животот, па затоа овој зафат се изведува потоа, а може да се прави ендоскопски и ласерски. Погледнете: