дома Исхрана страница 183

Исхрана

Чија семе: Дали знаете зошто се нарекува супер храна?

Чијата води потекло од Централна и Јужна Америка каде низ историјата ова семе претставувало важна намирница за Ацтеките и Маите, а денес во голема мера се користи во Аргентина и Перу.  Во последните неколку...

Лековити својства според изгледот: Грав за бубрези, ореви за мозок

Храната која доаѓа исклучиво од природата често пати наликува на одредени делови од нашето тело. Според старите верувања, самата форма открива за што е посебно добра и лековита. Во продолжение ви претставуваме 12 видови на...

Докажано: Постои состојка која може да го забави процесот на стареење!

Американските научници откриле дека едно соединение може да ни помогне да го забавиме процесот на стареење на тој начин што ќе го забрза нашиот метаболизам, ќе го зголеми нивото на енергија и ќе ја...

Бидете внимателни – овие производи му штетат на црниот дроб

Црниот дроб е од клучна важност за нормално функционирање на мозокот, срцето и воопшто целиот организам. Тој ги елиминира токсините и отпадните материи од телото, но често со начинот на исхрана и живот, не...

Ако страдате од подуеност: Заборавете на мешунки, млечни производи, зелка и кељ

Подуеноста често е резултат на погрешен избор на храна или лошо избрано време за консумирање на одредени намирници. Во продолжение ви откриваме кои видови на храна може да го предизвикаат ова непријатно чувство во...

Рецепт за кафе кое помага да се исчисти телото и да се ослободите од...

За благодатите на кокосовото масло веќе одамна се зборува, дури и примерите кои се забележуваат во светски рамки, а како резултат на консумација на истото, се граничат со возможното и реалното. Во продолжение следуваат два...

ЗДРАВО И ВКУСНО: Грицкајте без грижа на совест

Само што вечеравте, но вашиот стомак е сè уште празен, а вие не можете да спиете поради глад. Дефинитивно ви треба нешто за јадење, но тоа не смее да биде обилен оброк, туку мала...

Што јадат нутриционистите?

А што јадете вие? – е прашање со кое нутриционистите се среќаваат речиси секојдневно, а одговорот е поедноставен отколку што очекувате. Нутриционистката Кери Гласман за today.com открива која храна секојдневно се наоѓа на нејзиното мени и...

Не го прескокнувајте појадокот, ниту после обилна вечера

Дури и ако претходната вечер обилно сте јаделе, не го прескокнувајте појадокот. Тоа не претставува мудар чекор затоа што токму денот после, на пример, славење при што сте се прејале, би требало да го...

Рецепти со лен: За подобро варење, против воспаленија и чешање на кожата и против...

Лененото семе е богато со омега – 3 незаситени масни киселини кои штитат од проблеми со срцето и циркулацијата, а, исто така, имаат и противвоспалителни својства. Но за телото да може да го искористи...

НАЈНОВИ ВЕСТИ