Надуеноста на желудникот е состојба која ги погодува повеќето луѓе во некој момент од животот. Оваа состојба може да биде прилично непријатно искуство, а надуеноста може да е резултат на консумирање одредена храна, но и поради пребрзо внесување на истата. Стручњаците тврдат дека постои ризик од надуеност на желудникот доколку редовно јадете карфиол. Консумирањето на големи количества кафриол за време на оброкот може да доведе до привремено натекување на стомакот.
Имено, кафриолот спаѓа во редот намирници кои се исклучително тешки за варење. Меѓутоа, стручњаците советуваат за ги спречите и намалите несаканите ефекти карфиолот треба добро да го сварите.
Надуеноста е состојба кога стомакот е отечен, а тоа често може да се појави после оброк. Луѓето кои се често надуени, забележале дека тоа им се случува по консумација на одредени намирници. Сезонското овошје е здрава храна која содржи многу есецнцијални хранливи материи, вклучително и витамини Ц и К, влакна и калиум, но тоа може да предизвика и некои несакани дигестивни симптоми, вклучително и надуеност.
На ризик може да бидете изложени и ако редовно јадете кромид. Кромидот содржи фруктани, растворливи влакна кои, исто така, се тешки за варење. Но имајте на ум дека надуеноста може да е резултат и на констипација, синдром на иритабилно црево, па дури и голтање премногу воздух. Може да биде предизвикана и од некои сериозни состојби, како рак на јајници кај жените или рак на црева.