Стручни совети

Д-р сци. Сајковски и доц. д-р Ставриќ: Нема потреба од строг ритам: Кога бебето...

Пишуваат: Д-р сци. Александар Сајковски, педијатар и доц. д-р Катарина Ставриќ, имунолог - педијатар   Треба ли мајката да пие многу млеко за да создава доволно млеко и дали некои бебиња се алергични на мајчиното млеко?...

Проф. д-р Нетковски: Кога е вистинско време за вадење крајници?

Крајниците имаат важна улога во одбрана на организмот од инфекции. Од друга страна, хроничното воспаление на крајниците може негативно да се одрази на општото здравје како кај децата така и кај возрасните. Педијатрите и оториноларинголозите...

Асс. д-р Бесими: Што треба да правиме при тапи повреди

Тапите повреди се чести повреди од кои често страдаaт луѓето, повреди при кои не се нарушува интегритетот  т.е. не се оштетува кожата и видливите слузокожи. Претставуваат затворени повреди или повреди кои најчесто настануваат под...

Д-р Хаџи Антоновски: (НЕ)Еднаквост на должината на долните екстремитети

Почитувани родители, систематските прегледи се недоволни за навремено откривање на деформитетите на ’рбетот кај вашите деца. Редовните ортопедски прегледи во период на интензивен раст 3 до 4, 8 до 9, 13 до 14 -...

Ацевски, доктор на фармацевтски науки: Што претставува Модел на здравство базирано на проценка на...

(What Is Value-Based Healthcare?) Потребата од постојано подобрување на здравствениот систем, а се со цел креирање на здравствено-финансиски систем во кој ќе се добие најголема вредност за вложените средства, наметнува тренд на имплементирање на нови...

Д-р сци. Сајковски и доц. д-р Ставриќ: Предвреме родените бебиња имаат поголеми потреби од...

Пишуваат: Д-р сци. Александар Сајковски, педијатар и доц. д-р Катарина Ставриќ, имунолог- педијатар         Колку долго да се дои бебето? За ова прашање нема точен одговор. Пожелно е да се дои барем првите 6 месеци, а...

Асс. д-р Христијан ДУМА: Дали навистина знаете колку сувото око влијае врз квалитетот на...

На нашите очи им требаат солзи за да останат здрави и удобни. Ако нашите очи не произведуваат доволно солзи, тогаш настанува суво око. Суво око е, исто така, кога окото не го произведува вистинскиот...

Интервју со Александар Матовски-Цако: Дауновиот синдром е состојба, а не болест

„Слика“ Сонувам дека се сликам. Слика со цвеќиња, сонце и топла плажа. Јас сонувам и верувам во себе. Се гордеам со тоа што го имам. Јас сум среќен со малку љубов и искреност. Не случајно го отвораме овој...

Д-р сци. Сајковски: Има многу причини за уртикарија, но во основа е класична имунолошка...

ЗА УРТИКАРИЈАТА Уртикарија (народен термин „копривњача“) се црвенила по кожата или на зглобовите кои се испакнати и може да се како географска карта. Тие промени може да се појават на кој било дел од телото...

Асс. д-р Бесими: Тераписки ставови во третирање на трауми на граден кош

Пациентите кои се здобиваат со тапа траума во собраќајни незгоди или, пак, преживуваат при паѓање од височина, често покрај другите повреди, имаат и мултипли фрактури на ребра со дислоцирани фрагменти и торакален капак –...

НАЈНОВИ ВЕСТИ