Стручни совети

14 ЈУНИ – СВЕТСКИ ДЕН НА КРВОДАРИТЕЛСТВОТО: Каде, како и кој може да дарува...

Ако се уште не се дарувале крв, сигурно имате многу прашања за тоа како, каде и зошто доброволно да дадете крв. Ние за вас, ги пронајдовме одговорите на најчесто поставуваните прашања за оваа постапка. КАКО...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Дијабетична кетоацидоза (10)

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

Доц. д-р Анета Кокалеска-Петрушевска: Можности за рана дијагностика на меланом – најопасната форма на...

Меланом е најопасната форма на рак на кожата. Потекнува од пигментните клетки меланоцити сместени во епидермот на кожата. Во последните децении во пораст е инциденцата на појавување на меланомот која се објаснува со зголемената...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Шеќер во урината (9)

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Кога се контролира гликемијата? (8)

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

Интервју со проф. д-р Никола Пановски: Очекувам најквалитетен конгрес досега, конгрес на кој ќе...

Пишува: Александра Тимковска/aleksandra@panacea.mk До одржувањето на VI Конгрес на микробиолози остана уште навистина малку и поголемиот дел од работите веќе се прецизирани, што точно се случува во моментов или всушност што уште преостанува да се...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Самоконтрола (7)

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Причини за појавата на дијабетесот тип 2...

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

Асс. д-р Бесими: PRP терапија – револуционерен метод за брзо обновување и регенерација по...

PRP терапија претставува револуционерен метод што се користи како сосема природен начин за брзо обновување и регенерација по повреда на ткивото и воспалителни процеси во зглобовите, мускулите, тетивите, лигаментите. Често се користи во регенерација...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Видови шеќерна болест (5)

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

НАЈНОВИ ВЕСТИ