Стручни совети

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Нарушувања на мастите кај дијабетесот (29)

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

Историја на цитостатиците

Користењето на различни лекови на база на минерални и билни состојки датира уште од праисторијата. Пол Ерлих ја опишал првата алкилирачка супстанца 1898 година и според некои историчари на медицината, тој се смета за...

Д-р Даница Поповска: Силна хронична долногрбна болка која не поминува со конзервативно лекување по...

Постојат повеќе различни типови на третман за долногрбна болка, во зависност од причината за болката, состојбата и потребите на пациентот. За различни пациенти добар ефект можат да имаат сосема различни типови на третман. Кај...

Проф. д-р Дејан Докиќ: Влијанието на психосоцијалните фактори и професијата врз појавата на атопискиот...

Најголемиот број истражувачи се согласуваат со тврдењето дека психосоцијалните афктори влијаат на текот на атопискиот дерматитис и дека овие фактори се секундарни, а не примарни во етиологијата на болеста. Емоционалната вознемиреност, стресот, тензичноста на работа...

Проф. д-р Емилија Влашки: Причини за зголемена преваленција на астмата кај децата (4)

Последниве неколку децении утврден е значителен пораст на преваленцијата на астма кај децата и младите адулти, особено во западните индустријализирани земји. На тоа укажуваат бројни студии од Австралија, САД, Англија, Скандинавија кои се правени...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Крвните садови и мозокот се на удар...

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

Д-р Даница Поповска: Дегенеративното заболување на меѓупрешленските дискуси е една од причините за хронична...

Хроничната долногрбна болка се појавува кога процесите на нарушување и дегенерација ќе ги надминат природните механизми за заздравување на ткивото. Хроничната болка е придружена и со други симптоми, како несоница, раздразливост и сл. Причините за...

Историја на структурата на ДНК молекулата

На 25 април 1953 година двајца научници од Универзитетот Кембриџ објавиле револуционерно откритие – дезоксирибонуклеинска киселина (ДНК). Откритието на зоологот Џејмс Вотсон и физичарот Франсис Крик прв пат било објавено во списанието Nature со...

ПРАВА НА ПАЦИЕНТИ: Како до бесплатна итна помош во странство

Сите осигурени лица кои патуваат во странство имаат право на итна и неопходна здравствена заштита надвор од територијата на земјава. Тоа значи дека ова право, осигурениците не мора евентуално да го остварат само кога...

Проф. д-р Дејан Докиќ: Кои иританси влијаат на атопискиот дерматитис (7)

Покрај примарните иританси (алергени и инфекции), и други фактори може да го комплицираат текот на атопискиот дерматитис. Видот на такенината може да влијае на степенот на удобност и на интензитетот на чешање кај пациентите со...

НАЈНОВИ ВЕСТИ