Стручни совети

Проф. д-р Угриновски: Не секоја главоболка e тумор на мозок

И мозокот, за жал, е седиште и може да биде седиште на различни тумори како и кој било друг дел од телото. Воопшто како за сите тумори, така и туморите на мозокот можат да бидат...

Светска недела за подигање на свеста за нарушувања во исхраната: Не замижувајте, помогнете му...

Нарушувањата во исхраната не се шега. Време е да се почне гласно да се зборува за нив, а токму сега е перфектниот момент: од 26 февруари до 4 март се одбележува Светската недела за...

Интервју со проф. д-р Џолев: Во случај на пад не паничете, зашто наместо да...

Конечно го имаме најавуваниот и одамна посакуваниот снег, но, за жал, прва асоцијација за него, од медицинска гледна точка, се повредите кои се зачестени поради падовите. Што во вакви ситуации? Проф. д-р Џолев: Искуството кажува...

Нови препораки од СЗО: Еве какви услови треба да има секоја родилка при раѓањето

Ширум светот во текот на една година се обавуваат околу 140 милиони породувања од кои најголем дел поминуваат во најдобар ред. Меѓутоа, медицинските работници во претходните дваесет години забележале голем пораст на интервенциите кои...

Кампања на УНИЦЕФ – „За секое дете, живот“: Смртноста на новороденчињата да стане минато

Бебињата родени во Пакистан имаат најмали шанси да преживеат Македонија има втора највисока стапка на смртност кај новороденчињата во Европа, веднаш по Молдавија Пакистан, Централноафриканската република и Авганистан имаат просечна смртност од...

Асс. д-р Бесими: Акутно воспаление на жолчното ќесе, препознавање и третирање

Кај повеќе од 90 % од пациентите со акутен холецистит или акутно воспаление на жолчното ќесе опструкцијата на жолчното ќесе во пределот на вратот или цистичниот канал е од влијание на жолчни камења најчесто,...

Проф. д-р Станков: Еректилната дисфункција може да е последица на стрес, страв или вознемиреност,...

Еректилна дисфункција претставува неможност на мажот да постигне и одржи ерекција соодветна за сексуален однос. Светската здравствена организација изјавува дека сексуалниот однос е фундаментален за опшата благосостојба на индивидуата и фамилијата, а игра улога...

Д-р сци. Сајковски и доц. д-р Ставриќ: Бебето може да се дои и до...

Пишуваат: Д-р сци. Александар Сајковски, педијатар и доц. д-р Катарина Ставриќ, имунолог- педијатар       Дали модерните адаптирани млека се исти како мајчиното млеко? Треба ли мајката пред секој подој да ги измие брадавките и дали ако има...

Семејните лекари во борба против пушењето: 30 секунди за да спасиме нечиј живот!

„30 секунди за да спасиме нечиј живот“ или „СОВЕТУВАЈ - ДЕЛУВАЈ - ПОДДРЖУВАЈ“ тоа е мотото на проектот на Центарот за семејна медицина, Медицински факултет-Скопје, што се реализира во соработка со Меѓународната респираторна група...

Асс. д-р Бесими: Според сите современи протоколи оперативното решавање на ингвиналната кила е еднодневна...

Ингвиналната или препонската кила е многу честа дијагноза во хирушките амбуланти, таа се манифестира со појава на мекоткивен оток во препонската регија и, секако, оваа дијагноза бара сериозен пристап и третман од страна на...

НАЈНОВИ ВЕСТИ