дома Featured страница 566

Featured

Featured posts

Мигрена – еве што велат оние кои патат од неа

Мигрената не е обична главоболка. Меѓутоа, често така се перципира затоа што се работи за „невидлива“ болест. Пациентите често слушаат коментари од типот: „Па не толку страшно, што ти е?!“ или „Па сите имаат...

5 работи кои се исто толку штетни колку и пушењето

Пушењето може да го скрати животот – и покрај тоа неброено многу луѓе секојдневно палат цигара. И свесно ги игнорираат можните последици.  Додуша, постојат и други работи за кои ни е очигледно јасно дека...

Постојаната грижа за здравјето може да доведе до болест

Опсесивната грижа за здравјето води кон болест. Анксиозноста, нездравата исхрана и недоволната физичка активност, се меѓу најчестите фактори кои влијаат врз развој на кардиоваскуларните заболувања. Но дали опсесивната грижа за здравјето може да предизвика...

Д-р сци. Сајковски ја решава вечната дилема: Доење во јавност – да или не?!

Доењето претставува најприроден, најблагороден, најтопол и најдобар начин на исхрана на едно доенче особено во првите шест месеци, па оттука ако доењето е најприродниот начин на исхрана се поставува прашањето - Дали мајката треба...

Лимони, урми и брусници за посилен имунитет

Зимскиот период е време на настинки и грип, кои можат и да се одбегнат доколку внимавате на исхраната која влијае врз зајакнување на вашиот имунитет. Во продолжение, прочитајте кои се топ 5 овошја кои...

Како се движат органите во бременоста

За време на 40 недели од бременоста телото на жената е изложено на огромни промени. Како што расте детето, тоа зазема сè повеќе и повеќе место во стомакот на својата мајка. Стомакот расте што...

Како морковот нè штити од карцином?!

Повеќе студии укажале на тоа дека консумирањето моркови може да се поврзе со намалување на ризикот од одредени типови карцином. Со анализа на резултатите од пет различни студии научниците дошле до заклучок дека консумирањето...

Со време почнете да мислите на здравјето на коските

Никогаш не е премногу рано да почнете да се грижите за здравјето на коските т.е. активно да работите на превенција од остеопороза. Оваа болест доведува до намалување на густината на коските и ги прави...

Магнезиум и вода – сојузници за преживување на празниците

Пред нас е време на славење, дружење и богати трпези кога сите уживаме во вкусни специјалитети почесто отколку во другите денови од годината. Баш како и во другите култури и земји, консумацијата на алкохол...

Измислено помагало кое може да ги замени белите стапови за слепи лица

Слепите лица наскоро би можеле да добијат ново помагало. Брајан Мвенда, инженер за електротехника од Кенија, разви помагало кое ќе им помогне на слепите полесно да се снајдат во просторот. Мвенда долго време ги гледал...

НАЈНОВИ ВЕСТИ