дома Интервјуа страница 4

Интервјуа

Интервју со Ана Карајанова-Димитрушева: Неизвесноста од болеста и нејзините невидливи симптоми го прави живеењето...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk Мултипла склерозата е болест со која во земјава секој ден се соочуваат околу 1000 пациенти. Со оглед на нејзиниот тек и симптоми, ја нарекуваат и болест со илјада лица, која секојдневието на...

Интервју со прим. м-р Иванка Стефановска: Кога детето се жали дека не може да...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk Паника во семејството! Детето одеднаш накривува, се жали на болка во предел на надколеницата или коленото и одбива да стапне на ногата. Честа појава особено во последниве години. Најчесто станува збор за...

Интервју со м-р спец. д-р Горан Колевски: Околу 5 пациенти дневно добиваат мозочен удар

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk Mозочниот удар претставува сериозна болест која се карактеризира со нагло (акутно) оштетување на мозочните функции. Оваа лезија на мозочната активност може да биде фокална т.е. да зафати одреден дел од мозокот, како...

Интервју со д-р Ана Тримоска-Радевска: Носните полипи најчесто е неопходно хируршки да се третираат

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk Носните полипи се состојба која може да се јави кај било кој човек, иако се почести кај возрасните во споредба со децата. За тоа кои се причините за нивно настанување, какви се...

Интервју со проф д-р Елизабета Србиновска-Костовска: Улогата на кардиоваскуларните сликовни техники во следењето на...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk Од 3. до 6. октомври годинава, во Охрид ќе се одржи шестиот Конгрес на Македонското здружение по кардиологија, на кој е планирано и меѓународно учество на медицински експерти. За тоа што ќе...

Интервју со д-р Славица Тодоровска: Превенцијата е најважна, заради што секое дете мора еднаш...

Пишува Сања Наумовска/sanja@panacea.mk Превенцијата на болестите подразбира активностите кои ги преземаме за да се спречи развој на болести, за рано откривање на хроничните и малигните болести, како и заради навремено започнување на терапијата. Превенцијата предвидува...
Д-р Лилјана Тевдовска

Интервју со д-р Лилјана Тевдовска: Преживувањето од рак на црниот дроб зависи од рано...

Пишува: Александра Стојановска/saska@panacea.mk Карциномот кој потекнува од црнодробните клетки е познат како примарен црнодробен тумор, хепатоцелуларен карцином (ХЦЦ) или хепатом. Оваа болест се нарекува уште и тивка, зашто во почетната фаза главно не дава никакви...

Интерјву со д-р Марјан Балоски: Астмата не може да се излекува, но со правилен...

Пишува Сања Наумовска/sanja@panacea.mk Во светот околу пет отсто од возрасната популација и 12 отсто од децата имаат астма. Се смета за една од најчестите хронични болести во светот, од која во моментов се заболени околу...

Интервју со д-р Дејан Ковачевиќ: Превенцијата е главниот момент во лекувањето на кардиоваскуларните болести

Пишува Александра Стојановска/saska@panacea.mk  Коронарната или исхемична болест на срцето се карактеризира со поголеми или помали атеросклеротски наслаги и стеснувања внатре во шуплините на срцевите (коронарни) артерии кои доведуваат до намалување или целосен прекин на прокрвеност...

Интервју со проф. д-р Миле Петровски и спец. д-р Весна Наунова-Цветановска: Задоцнето третирање на...

Пишува Сања Наумовска/sanja@panacea.mk Крипторхизам или неспуштен тестис е состојба кога едниот или обата тестиси не се на својата нормална позиција, во скроталното ќесе. Обично се работи за само еден неспуштен тестис, а само кај 10...

НАЈНОВИ ВЕСТИ